Quantcast
Channel: NYDAHLS OCCIDENT
Viewing all 5266 articles
Browse latest View live

Malmökommissionen och andra utredningar om staden

$
0
0
I detta avsnitt vill jag titta närmare på några dokument som speglar maktens och ”de goda viljornas” Malmö. Således en liten inblick i hur politiker, socialarbetare och andra vill se på staden och dess problem. Förutsättningarna är i hög grad den politiska korrekthetens och det är slående att man i Malmös styrande och mäktiga kretsar helst arbetar med etniska svenskar, eftersom några invandrare inte tycks finns med i kommissioner och andra diskussionsgrupper. Detta trots Malmöelitens ständiga försäkringar om ”inkluderande”, ”integration” och ”antirasism”. Kan dessa dokument antyda att det finns lösningar inom ramen för sådana utgångspunkter? Jag läser och kommenterar dem.

1/ Malmökommissionens slutrapport.

Varför tillsätts en kommission i en svensk stad? Ordet leder till tanken att något är fel och att något måste göras för att rätta till det felet. Just så närmar jag mig slutrapporten.

Ordförande för kommissionen var Professor emeritus Sven-Olof Isacsson och i rapportens förord skriver han:

”En tydlig färdriktning, som bland annat bygger på vår rapport, kan stärka Malmö som ett ekologiskt och socialt föredöme med god tillväxt och attraktionskraft. Och, inte minst, bidra till en hållbar stad. Vår förhoppning är därför att kommissionens arbete och den här slutrapporten ses som inledningen på en långsiktig process som syftar till att målmedvetet och utifrån bästa tänkbara kunskapsunderlag minska hälsoskillnaderna i Malmö och verka för en hållbar utveckling ur alla perspektiv.”
Rapporten sägs rikta sig till stadens politiker och ”alla som intresserar sig för hållbar utveckling”. Det som bekymrar är att ”skillnaderna i hälsa mellan socialt olika grupper” ökar. På ren svenska: Malmö är en stad med ökande klassklyftor, de rika blir rikare och de fattiga allt fattigare. Det behövs ingen kommission för att förstå.
Inledningsvis slår rapporten fast att det positiva är att ”det går att påverka” ojämlikheterna. Maken till fluffig politisk tomhet får man leta efter, fast kanske är den ändå så pass vanlig att ingen reagerar på den. Kommissionen vill ju ”ge varje människa förutsättningar att ta kontroll över sitt liv.”
Det bränner till när kommissionen börjar tala om integration, som bekant ett av den svenska politikens käraste maskotar:
Integrationsbegreppet verkar dock leva två liv. I retoriken handlar det om mycket mer än enbart etniska relationer. Men i praktiken är det ändå etniska relationer som står i fokus, vilket är olyckligt eftersom integration är ett av de begrepp som hjälper oss att prata om och förstå hur hela samhället ska fungera och hänga ihop. Malmökommissionen anknyter till den distinktion som har utvecklats inom sociologin, den mellan systemintegration och social integration. Den som till exempel har ett förvärvsarbete kan sägas vara systemintegrerad i det ekonomiska systemet. Det kan också sägas innebära att man är faktiskt delaktig. Det behöver dock inte innebära att man känner sig delaktig. Känslan av delaktighet ingår i det som kallas social integration. Både faktisk delaktighet och känsla av delaktighet är nödvändiga förutsättningar för en socialt hållbar utveckling. Det måste skapas möjligheter för alla malmöbor att vara integrerade i båda avseendena. Om detta lyckas och de två formerna av integration hänger ihop kan staden beskrivas som socialt sammanhållen. Om formerna för denna sociala sammanhållning dessutom är varaktiga kan staden beskrivas som socialt hållbar.”
När rapporten talar om barnhälsa i Malmö kan man förstås inte undvika att diskutera gruppen ”nyanlända barn” med tillägget ”barn som flytt”. Här skriver kommissionen:
”Nyanlända barn i allmänhet, barn som flytt och papperslösa barn i synnerhet, utgör en särskilt utsatt grupp barn som löper stor risk för att utsättas för ohälsa. Att vara flykting innebär ofta i sig en traumatisering, och har vanligen föregåtts av upplevelser av krig och/eller förföljelse samt förluster av närstående. Under asylprocessen lever familjerna ett liv som kännetecknas av svaga ekonomiska och sociala resurser, ofta i form av trångboddhet och utanförskap.
Honnörsorden här är de för debatten så välkända utsatthet (utsättas) och utanförskap. Orden signalerar och har med all säkerhet för avsikt att meddela en uppfattning om människor som tycks sakna egen vilja, egna förmågor och framtidsplaner. Också de som idag kallas nyanlända möter den djupt cementerade svenska klient-attityden. Inga icke-svenskar klarar någonting utan att en social myndighet gått in och pekat med hela handen, öppnat plånboken och föreskrivit en boendeform som är acceptabel. Att man under en kortare tid står ut i trångboddhet när man slipper de fallande bomberna har inte föresvävat kommissionen. Allt ska vara fixt och färdigt när de beträder svensk mark. De erbjuds därför också en ”fri hälsoundersökning från Flyktinghälsan.” Ordet utanförskap har samma karaktär. Det är inte öppet för analytisk diskussion, eftersom vi alla antas förstå vad det är man står utanför. Vem som bjuder in vet vi inte. Vem som ställer andra utanför vet vi inte heller. Vi accepterar det bara som begrepp trots att det oftast är oanvändbart.
Ett häpnadsväckande resonemang i rapporten antyder att det egentligen är medierna som är problemet. Om man berättar om Malmös sociala, politiska och kulturella problem antyder man att det är något fel på Malmöborna, så där i största allmänhet. Så skriver kommissionen:
”Även bilden av Malmö bidrar till att befästa segregationen mellan innanförskap och utanförskap. Malmö har beskrivits som tudelad och allt mer polariserad. Den ljusa bilden framställer Malmö som den hippa staden som kan liknas vid Berlin eller New York med innovativa, kulturella värden som drar till sig entreprenörer, unga och kreativa människor. I framgångsberättelsen ingår ofta Malmös vågade satsningar på Öresundsbron, Turning Torso, Citytunneln och etablering av en högskola. Malmö framstår ofta som mer kontinental och kosmopolitisk än andra svenska storstäder. I den mörka bilden återfinns berättelser om fattigdom, utanförskap, växande spänningar mellan grupper. Som värst beskrivs gator och vissa bostadsområden som laglöst land där myndigheter tappat kontrollen. Denna mörka bild av Malmö återspeglar bara en mindre del av verkligheten, men eftersom den så ofta generaliseras bidrar den till att stigmatisera ’det andra´ Malmö och därmed förvärra problemen.”
Anklagelsen om stigmatisering och spridandet av ”en mörk bild” slår tillbaka på kommissionen. Det är alltid först när man belyser och diskuterar problem som de kan hanteras. Den som sopar problemen under mattan behöver aldrig vara rädd för att framstå som kontroversiell. ”Stigmatisering” är ett modeord för 2000-talet. Det betyder: håll tyst om detta. Det uttrycks oftast som anklagelser. Den som ”stigmatiserar har fördomar”, kallas ”rasist” eller ”främlingsfientlig”. Det som personen velat göra är att belysa det problematiska. I bästa fall insisterar han. I sämsta fall tystnar han och drar sig tillbaka i ensamhet och tystnad, bästa receptet för en tilltagande bitterhet mot det samhälle han fötts i.
Nå, vad föreslår då kommissionen att man ska göra för att förbättra staden Malmö och Malmöbornas hälsa?
Det första är att inleda ”en social investeringspolitik som kan utjämna skillnaderna i levnadsvillkor”.  Det andra är att inleda ”en social investeringspolitik som kan göra samhällssystemen mer jämlika”. Det tredje talar om ”förändrade processer för en socialt hållbar utveckling genom kunskapsallianser och demokratiserad styrning.”
Hela rapporten, den är omfattande och mycket ordrik, genomsyras av detta delvis politiskt, delvis byråkratiskt präglade språk. Det kan således vara både som ett internt myndighetsdokument och som ett valmanifest för ungefär vilket svenskt parti som helst eftersom det håller sig inom ramarna för det som får, bör och kan sägas i parlamentariska församlingar. Det som inte sägs är kanske det viktigaste. Och på just den punkten vill jag framhäva att inga klasskillnader kan upphävas eller ens minskas i en enskild stad, då de först och främst uppstår som resultat av den ekonomiska politik som en regering vill föra och som en riksdag beslutar om. Hela den period som politiken strävat efter privatiseringar och utförsäljningar av offentlig egendom, har också präglats av ekonomiska och sociala bakslag och en total frånvaro av reformer som gynnat samhällets olycksbarn. Det är förstås särskilt tydligt i en stad som Malmö, där de allra senaste siffrorna (enligt Svenska Dagbladet 9 augusti 2015) visar att nästan 32% av Malmös barn lever fattigt (vilket inte preciseras), en siffra som är radikalt mycket högre än i någon annan svensk stad.:
”Andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll står i stort sett still i Göteborg, runt 17 procent. I Malmö har andelen fattiga barn ökat något till 31,7 procent.”
Och så påpekas det att det till Malmö sker en inflyttning av människor som saknar egen försörjning, vilket rimligen är en väsentlig del av förklaringen till den mycket höga andelen fattiga barn. Utan ett ord om invandringen av barnrika familjer från den muslimska världen – förstås.
2/ Områdesprogram för ett socialt hållbart Malmö.
Denna rapport är delad i två. Den första är Områdesprogram för ett socialt hållbart Malmö, den andra Områdesprogram Seved. Om inte annat uppmärksammas man här på det faktum att de kvarter där jag själv föddes 1952 idag har så omfattande och djupgående problem att de, tillsammans med områdena Holma-Kroksbäck, Lindängen och Herrgården (en del av Rosengård) får en egen avdelning i utredningsmaterialet från Malmö stad. I inledning konstateras, i kommissionens anda:
” Kommunstyrelsen i Malmö fattade den 3 mars 2010 beslut om att utveckla den sociala hållbarheten i staden med målsättningen att alla Malmöbor ska inkluderas och integreras i samhället och få del av välfärden. Beslutet har fattats mot bak- grund av att hälsan och välfärden är ojämlikt fördelad mellan olika grupper av befolkningen och mellan olika områden i staden.”
Sammanfattningsvis formuleras det så här:
Områdesprogrammen sätter upp följande långsiktiga mål:
”Holma-Kroksbäck/Herrgården/Lindängen/Seved ska vara attraktiva och trygga områden där människor med olika bakgrund och förutsättningar väljer att bosätta sig och vistas och där olika typer av fastighetsägare väljer att investera.
I Holma-Kroksbäck/Herrgården/Lindängen/Seved ska den fysiska utvecklingen vara en bärande kraft som leder den sociala utvecklingen framåt i den grad att det blir en förebild för arbetet med sociala förändringar.
Skolorna i Holma-Kroksbäck/Herrgården/Lindängen/Seved ska utveckla en verksamhet som gör att elever från hela Malmö och Skåne söker sig till dessa skolor.
Näringslivs- och innovationsklimatet i Holma-Kroksbäck/Herrgården/Lindängen/ Seved ska vara så stimulerande att många företag och entreprenörer väljer att etablera sig där.
Innehållet i kultur- och fritidsaktiviteter i Holma-Kroksbäck/Herrgården/Lindängen/ Seved ska hålla en sådan nivå att människor från hela Malmö och Skåne väljer att ta del av dem.”
Samtliga dessa punkter lider av en avsevärd brist på verklighetsförankring. Vem tror på allvar att människor väljer att bosätta sig i dessa områden om de har alternativ? Vem tror att föräldrar sätter sina barn i skolor där om de har alternativ? Förutom pizzerior, klackbarer och mini-livsbutiker, vem skulle vilja etablera sig som företagare i dessa områden om det finns alternativ? Ett avstående skulle bero inte bara på områdenas låga status utan på en enkel företagsekonomisk kalkyl. Alltså: finns det möjligheter att där driva ett företag som får ett överskott? Och finns det, till exempel vid en butiksetablering, möjligheter att få en kundkrets?
På den sista punkten kan man dock ge ett litet medhåll: det finns alltid en kultur- och sportintresserad del av befolkningen som, om inte annars så av romantiska skäl, kan se en pjäs eller lyssna till en konsert i områdena.
När vi sedan kommer till Seved får skriftens texter en nästan komisk ton. Så här kan det låta:
”Sedan 2008 pågår ett arbete med att samordna olika insatser i Södra Sofielund där syftet är att öka medborgarnas delaktighet i samhället och minska utanförskapet. Arbetet går under namnet Turning Seved och involverar kommunala förvaltning- ar, fastighetsägare, polis, hälso- och sjukvård, boende, företag samt ideella organisationer och föreningar. Ett nätverk med ca 40 aktörer är etablerat i området.
Övergripande mål för arbetet är:
Att minska utanförskapet och förbättra levnadsförhållandena och tryggheten för invånarna i Seved
Minska droghandeln och kriminaliteten
Att identifiera och vidta åtgärder mot oseriösa fastighetsägare i området
Att fortsätta utveckla den fysiska miljön i Seved
Utifrån dessa mål har nätverket inom Turning Seved identifierat ett antal utvecklingsområden att formera tvärsektoriella resursgrupper kring. Samtliga resursgrupper har fått uppdraget att ta fram konkreta handlingsplaner utifrån en gemensam målstruktur. I varje resursgrupp finns en gruppledare som ansvarar för att vara sammankallande, följa upp arbetet och rapportera om arbetet till områdes-koordinatorn, som i sin tur rapporterar till den lokala arbetsgruppenen. ”
När man läser dessa ord har man förstås i minne det faktum att mer än 50% av områdets vuxna befolkning saknar egen legal försörjning, alltså med normal standard är att betrakta som arbetslös. Ska människor som skjuter sig till sina pengar och sin makt överflyttas till ett fabriksarbete för att ”utanförskapet” ska minska? Hur tänker sig Malmö stads strateger att målen ska kunna uppfyllas? Hur minskar man droghandeln och kriminaliteten så länge den kriminella världen – den främsta källan till narkotika- och vapenförsäljning – biter sig fast i området? Inte ens en antydan till lösning finns (möjligen därför att den ter sig tämligen orealistisk). Hela detta fluffiga drömprojekt kallar man Turning Seved – vilken fyndig blinkningar till den extremt välmående delen av Malmö som får hålla till godo med Turning Torso.
Nå, man får ta fasta på Malmö stads avslutande glädjebesked:
”Kulturförvaltningen erbjuder Sommarscen på Sevedsplan med föreställningar till fri entré som riktas till familjer. Det kommunala bostadsbolaget MKB, som äger flera fastigheter i området, har etablerat samarbete med lokala konstnärskollektiv genom att upplåta källarutrymmen för ateljéverksamhet. Samarbete utvecklas även med Musikhögskolan genom att se över möjligheten att erbjuda studenter både boende och tillgång till replokaler i området. LIRA-projektet är en rock-/popskola som är utlokaliserad i Seved där deltagandet är gratis för eleverna. LIRA är en del av Kulturskolans strategi för att nå nya målgrupper och är ett projekt som bedrivs i samarbete med MKB och Rörelsen Gatans Röst och Ansikte (RGRA). MKB står för lokaler, utrustning, el och nätverkspersonal och RGRA bidrar med sitt nätverk och som stöd i dialogen med ungdomar.”
3/ Malmö stads sammanfattning av Kommissionen för ett socialt hållbart Malmös slutrapport.
När det så är dags för Malmö stad att sammanfatta kan man i deras skrift från 2013 läsa:
Bilden av Malmö utåt präglas av en bak- och en framsida. Staden beskrivs intesällan i ödesmättade och provokativa termer.
Det känner vi igen från kommissionens slutrapport. Men nu har man lagt till ”provokativa termer”. Så får man inte uttrycka sig, det är uppenbart. Varför?
För att kunna föreslå och genomföra strategier och åtgärder som verkligen gör skillnad har Malmökommissionen sett det som nödvändigt att förstå varför Malmöär där staden är idag. Det förutsätter att man förmår se bakom förenklade bilder av en polariserad stad. En viktig del av slutrapporten är därför den som beskriver de stora förändringar som Malmö genomgått under kort tid, diskuterar vad man kan lära sig av de stora insatser för att förbättra sociala och ekonomiska förutsättningar för malmöborna som gjorts hittills, vad den demografiska utvecklingen med en kraftigt ökande, föryngrad och mångkulturell befolkning betyder för hälsoutvecklingen, vilka krav det ställer på staden och vilka möjligheter det innebär.”
Några av de rekommendationer som kommit från kommissionen lyfts fram. Man bör:
”Följ upp den fördelningspolitiska utvecklingen i staden och vidta åtgärder för att minska och mildra dess oönskade effekter. Med sin specifika roll som transitstad bör Malmö ha ett särskilt fokus på integrationsprocessen för nyanlända hushåll
 i nära dialog med ansvariga aktörer på den nationella nivån. Brister i enskilda statliga socialförsäkringssystem bör analyseras och kommuniceras vidare till nationell nivå, till exempel behov av förstärkt skydd vid arbetslöshet och ohälsa.
Inled diskussion på nationell nivå om att höja riksnormen för det nationella försörjningsstödet.”
I klartext: ansträngningarna för sättas in där de nyanlända finns. De ska ges ett ”förstärkt skydd vid arbetslöshet och ohälsa.” Och så ska förstås socialbidragsnivån höjas! Kan man se ett samband? Mycket av det som rapporteras från Malmö visar på att den svarta och/eller parallella ekonomin i Malmö främst finns i invandrarkretsar. Områden som Möllevången är självklara geografiska fästen för denna ekonomi. Är det en fördel eller en nackdel om nya irakiska eller syriska familjer i staden ansluter sig till landsmännens ekonomi? Sådant hade man kanske velat se resonerat kring. Kanske är det just detta man menar med följande:
”Utveckla en integrerad modell för sysselsättnings- och välfärdsfrågormed nationella och lokala instanser, som till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.”
Det är ju en välbekant triangellösning som här erbjuds. Utöver dessa centrala punkter meddelar också Malmö stad sina synpunkter på förskolan, skolan, hälso- och sjukvården, bostads- och byggandepolitiken. På samtliga punkter lyckas stadens representanter formulera en rad god dag yxskaft-satser, som här om boendemiljöerna och hälsan:
”Ojämlikhet i hälsa sammanfaller till stor del med den geografiska åtskillnaden mellan sociala grupper i befolkningen och Malmö är en segregerad stad, trots att den geografiska ytan är relativt liten och tillåter en cykeltur från norr till söder och från väst till öst på 60 minuter.”
Segregationen är härmed både upptäckt, beskådad och erkänd. Vad händer sedan? 


Svensk (o-)verklighet: morden på IKEA och medierna

$
0
0
Rönnbär. Foto: Astrid Nydahl
Så har också vi - precis som Frankrike, England och en rad arabiska, afrikanska och asiatiska nationer - fått den första offentliga halshuggningen. Det finns bild på nätet - tagen av en kund i varuhuset - som jag efter moget övervägande vågar påstå visar att hennes huvud ligger en bit ifrån kroppen. Jag vill inte länka eftersom det är väl magstarkt, men det jag sett förklarar möjligen varför ingen tilläts närma sig för att hjälpa offren, de var bortom all hjälp. Kvinnan som mördades på IKEA drabbades av det ofattbara ödet, när hennes eritreanska baneman var klar. Hennes son höggs till döds. De var båda från en liten by utanför Skellefteå  - och samma dag kvinnan avrättades fanns en intervju med henne i Norran.

Mördaren/ alternativ mördarna (båda har ju delgivits misstanke om mord) kom till Sverige från Eritrea så sent som för tre veckor sedan. Halshuggningen måste ha påverkat larmet till polisen i Västerås, eftersom hela 100 polismän kallades att arbeta med saken. Jag är inte av annan åsikt än att det måste ha satt igång tankarna på Islamiska staten och organiserad terror. Eftersom en av de misstänkta uppenbarligen försökt ta livet efter sig efter uträttat värv kanske vi aldrig får veta hela sanningen. Men just nu är det mest iögonfallande hur medierna gör allt för att linda in händelseförloppet i dimridåer.

Vad vet vi? Vi vet att två asylsökande eritreaner kommer till IKEA och mördar två personer, och skiljer kvinnans huvud från kroppen. Motiv? Polisen försäkrar att det saknas politiska motiv. Hur kan de försäkra en sådan sak, då de rimligen inte vet? Jag förstår det inte. Är avsikten att lugna, så tror jag att det misslyckas. Dådet i sig skapar rädsla och oro, förstås.

Ett ansenligt antal människor - kunder och personal - har bevittnat en halshuggning på ett svenskt varuhus. Polisen försäkrar att de prioriterar säkerheten på asylboendena i området. Det är en lustig prioritering i en situation när människor kanske främst räds en ny liknande attack. Vad detta får för långsiktiga följder är jag inte man att reda ut. Men att det inte får en mer omskakande diskussion att utlösas förvånar mig. Å andra sidan tror jag att flera av nätets slaskspalter kanaliserar de allra argaste människornas vrede. Är det verkligen omöjligt att få relevant information via radios och tv:s nyhetssändningar? Ännu en gång har jag insett att man får skaffa information på helt annat sätt. Det är i mina ögon, redan det, ett underkännande av det offentliga Sverige, där ingenting får sägas som kan verka överilat. Inte ens när en svensk kvinna och hennes son kallblodigt mördas i ett varuhus.


Joakim Palmkvist: Äventyr i Svenssonland. Seriemördaren Peter Mangs (Bonniers)

$
0
0
Vapnet som Mangs skadade och dödade med
Joakim Palmkvist är kriminalreporter på Sydsvenskan i Malmö. Han har tidigare, tillsammans med kollegan Tobias Barkman utgivit Maffiakrig (2011). Den nya boken handlar om Peter Mangs, mannen som höll Malmö i rädsla och oro under många år och gjorde sig skyldig till ett stort antal skjutningar både inom- och utomhus, skadade många människor psykiskt och/eller fysiskt samt dömdes för två mord (han är dock med all säkerhet skyldig till fler, och tre av dem skildras ingående i berättelsen) och han dömdes till livstids fängelse. Mangs själv är nöjd med att sitta på säkerhetsavdelning för många år framåt, han behöver nämligen inte tänka på att försörja sig (och det angav han som ett av flera motiv till sina härjningar). Nå, vad är då Mangs för en människa som begår alla dessa brott? Palmkvist kommer nog honom närmare än de flesta. Han samtalar med honom i fängelserna. Han har under Mangs hela tid som skjutande man följt honom och hans brott i sitt reporteryrke. Men för Palmkvist, liksom för de flesta av oss, var det under mycket lång tid minst sagt osannolikt att en ensamvarg skulle vara den skyldige. Eftersom våldet mellan K- och M-falangen trappades upp under dessa år och det i Malmö ägde rum ett femtiotal skjutningar och ett antal människor dödades, fanns allt fokus på dem och andra kriminella nätverk, som t.ex. Black Cobra. 

I oktober 2010 publicerar Sydsvenskan en karta med rubriken ”Här är alla skottdåd i Malmö – hittills”. Rubriken antydde vad som komma skulle. Den var för den sakens skull inte särskilt synsk. Allt pekade mot fler dåd och fler döda. Så blev det också. Men polisen släpper lite på sekretessen och den här dagen är de öppna med att de söker ”en ensam serieskytt” som riktat in sig på ”svarthåriga människor med ursprung i länder utanför Europa”. Första offret är en iranier på Lindängen. Andra offret en irakier i samma hus. Trez Persson dödades i en bil då hon satt bredvid en kriminell man med albansk bakgrund som var på permission från ett fängelsestraff, han skadades svårt. Nu vet man att Malmö fått sin motsvarighet till Lasermannen. Men dödandet har pågått länge. Mangs första mord ägde rum 2003, då han cyklande tog sig till sitt barndomskvarter på Gånglåtsvägen, långt söderut i Malmö i området Lindängen. Där skulle den iranskfödde pensionären Kooros Effatian bli brutalt avrättad i sitt eget hem. Mangs hade nu fått veta hur det kändes att döda. Det hade givit honom mersmak.

Joakim Palmkvist är oerhört väl inläst på fallet Mangs. Hans 350-sidiga berättelse är övertygande både som kriminalreportage i allmänhet och som berättelsen om en sjuk mans sjuka handlingar. Men Palmkvist tar också tag i det som verkar vara Mangs ideologiska filter: han hatar Svensson som ställt till det med hans Sverige och han hatar ”svartskallar” – det finns en paradox i detta, för i hans av konspirationsteorier färgade tankar är det framför allt ”judarna”, ”bankirerna” och andra som utgör den makt som styr oss mot avgrunden. Han kallar, som andra med samma galenskap i sig, denna makt för New World Order, alltid förkortat till NWO. Men sådana kategorier kommer han inte åt med sina vapen. Han säger det själv: ”Jag tog dem som låg närmast . svartskallar”. Han riktar in sig på de kriminella. Men som Palmkvist påpekar så hävdar Mangs att han ”ville göra revolution mot det tråkiga och trygga Svenssonlandet”, och att ”upproret hägrade”. Hela Mangs världsbild präglas av motsägelsefulla och illa sammanhängande teser om verkligheten. Men det verkliga problemet blev att han bestämde sig för att bli en väpnad terrorist. Att han kunde hålla på i så många år förvånar säkert fler än mig. Men Palmkvist ger ändå en rad ledtrådar till ett svar. Det gör hans bok särskilt viktig för den som vill förstå fenomenet Malmö bättre.

Att Palmkvist utöver allt det sagda också är en lysande skildrare av Malmö som stad gör boken särskilt läsvärd. Han kan återskapa stämningar, bilder, dofter som gör att man ser denna stad framför sig. Låt mig avslutningsvis bara ge ett enda exempel:
”Staden kan vara mer skrämmande än annars för den som cyklar i mörkret. Ljuden förstärks när dagens brus från trafik och folkliv dött bort (…) Det skumgula ljuset gör det omgivande mörkret ännu svartare. Nere vid Gustav Adolfs torg rör sig skuggor över gatan. Här är det farligare för den som har en pistol i hölster under jackan och tänker sig att han ska straffa någon just ikväll. Här finns det för många ögon och öron. Blåljusen kan när som helst blinka ut från polishusporten på Verkstadsgatan vid Davidhallstorg. Den som cyklar genom Malmö känner staden tränga sig på mer än annars. Cyklisterna kan höra ropen eka mellan husen på Sevedsplan och tränga ut från gårdarna, ner längs cykelstråken och försvinna bland buskarna på Heleneholmsstigen. Det här är området där Skånepolisen kommenderar in 24-timmars bevakning när ursinnet exploderar. Det händer ofta. Medan kvartersbutiken Ziyads liv ligger kvar på Rasmusgatan och säljer smuggelcigaretter hänger unga kriminella i klungor utanför. En del bilister som irrat sig hit tvingas betala tull för att komma igenom kvarteren.” 
Så skriver bara den som känner staden. Det gör Palmkvist.

Ny bok: Malmö från 1952 till 2015. Från Seved till Bellevuegården

$
0
0
Stadiongatan 53 i Malmö. Hit kom jag som sexåring, växte upp och blev nästan vuxen. Nu är hela detta område inhägnat med kraftiga metallstaket för att skyddas mot andra Malmöbor. "Mångkultur" i praktiken. Foto: Astrid Nydahl.
Nu närmar sig min Malmöbok sin fullbordan. Den kommer att publiceras i höst. Vill ni redan nu reservera ett exemplar så får ni boken till förhandspriset 250 kronor. Den kommer sedan att kosta mer, eftersom det blir en tjock bok som kommer att kosta en hel del att trycka. Boken får samma format och utseende som Black Country, boken om engelska West Midlands jag utgav 2012. Men nu är jag bokstavligt talat på mammas gata, det Malmö där jag föddes 1952, i det svenska folkhemmet. Skicka mig en rad på thomas.nydahl@gmail.com med namn och adress, så antecknar jag din beställning och återkommer till dig när det blir dags att betala. Vänligen till er alla, Thomas
*

Thomas Nydahl

Ett barn är fött på

Sevedsplan


Självbiografiska berättelser, reflektioner 
och fragment om barndom och liv i Malmö


”Grubbla på frågan vem som har strukit hemort ur vårt ordförråd (…) Avstånd från människorna, händelserna och tingen gör att en plats inte ägnar sig för drömmar. En stad blir allt mindre hemort ju fler tionde våningar den får.” 

(Ur Guntram Vespers Norr om kärleken, söder om hatet, svensk översättning av Eva Liljegren 1982)

"Den som lever till ålderdomen dör i en värld som har blivit honom främmande."

(Ur Peter Lutherssons Förlorare Noteringar om 1800-talets etos)

"Forna tiders gamla människor var mindre olyckliga och isolerade än de som lever i dag. Dröjde de sig kvar länge här på jorden hade de förlorat sina vänner, men i övrigt hade få saker förändrats runtomkring dem. De blev främlingar för ungdomen, dock inte för samhället. I våra dagar har en eftersläntrare inte bara fått se människorna dö utan också idéerna: levnadsregler, seder, smak, nöjen, sorger, känslor, ingenting liknar det han känt. Han är av en annan ras i människosläktet inom vilket han avslutar sina dagar."

François-René de Chateaubriand, Mémoires d’outre-tombe (översättning av Ervin Rosenberg)

Med mamma och broder på Rasmusgatan, Seved 1955


Det är förstås svårt att beskriva en tjock bok. Så därför kan ni här läsa bokens förord som kanske ger en liten bild av den:

Hur fånga en barndom och en stad? Jag har i denna bok valt att lägga pussel med fristående texter. Det är alltså inte fråga om kapitel i en roman. Varje text står för sig själv, men liksom ett lagt pussel ger en hel bild är det min förhoppning att dessa texter färdiglästa ger en bild av barndomen, växandet in i vuxenlivet, Malmö som stad, kultur och politik under dessa drygt sextio år. Utöver att vara fristående texter kan de också överlappa varandra, i och med att jag berättar om samma personer, platser och sammanhang mer än en gång i boken. Det finns ingen tids- eller ämnesmässig kronologi. Den har jag undvikit, inte för att förbrylla vid läsningen, utan för att jag just betraktar berättelserna som bitar i ett pussel.

Sent 50-tal på Lorensborg

Malmö är unikt i många avseenden. Såväl historiskt som nutida har staden varit en självklar magnet i den region som varit dansk, är svensk men framför allt är skånsk till sitt kynne och sin grundläggande identitet. Men det unika är också dess problem. Få nordeuropeiska städer har en så stor andel invandrare som Malmö. Och jag syftar då sannerligen inte på att där bor många danskar. Malmö har allt sedan den stora arbetskraftsinvandringen under 1960- och 1970-talen haft detta drag. Den tidens jugoslaver, greker och turkar arbetade framför allt i industrin, på varvet och andra arbetsplatser som krävde många friska och starka armar, men inte nödvändigtvis utbildning och erfarenhet. Många av den tidens invandrare var bondbarn från de nämnda nationerna. Sedan 1980-talet – inte minst med den stora flykten från de palestinska samhällena i Syrien, Jordanien, Gaza och Libanon - och framåt har en helt annan sorts invandring blivit Malmös. 

I och med Balkankrigen på 1990-talet kom en mycket stor grupp flyktingar, de flesta från Bosnien. Och de krig som sedan kommit att prägla den muslimska världen, inte minst sedan den så kallade ”arabiska våren” har också fungerat som en spegelbild i Malmö. Irakier, syrier och många minoritetsfolk som drabbats hårt av inbördeskrigen, har blivit allt större folkgrupper i staden. Vad har islamismen betytt för det samtida Malmö? Vad moskéer och hela stadsdelar som är arabiskt präglade?

Tidigt 60-tal på Stadiongatan 53 B

Detta är en självklar beståndsdel av min berättelse om Malmö. Men det är inte för det en bok som specifikt handlar om invandringen till Malmö. Det är en bok som speglar mina upplevelser och erfarenheter sedan jag såg dagens ljus på Sevedsplan. Det är därför en i högsta grad subjektiv bok som bär det självbiografiska stoffets prägel. 

Jag har egentligen följt väldigt enkla principer för detta arbete: att vara trogen mina minnen, att inte sopa under mattan sådant som kan störa känsliga själar, och att i varje detalj också leva upp till vad jag lovade mig själv för mer än 35 år sedan: att stå det totalitära emot, oavsett om det klär sig i politiska eller religiösa dräkter, och att frihetligt ta mig an det som både präglar, plågar och sedan många årtionden är kännetecknande för Malmö.

Men det övergripande målet för mig är att skildra staden utifrån en erfarenhet som sträcker sig från födelse- och barndomsåren på Rasmusgatan, denna idag så ökända och laddade adress i ett område, Seved, där kriminaliteten skapar rubrikerna och dit ingen i onödan beger sig. På vägen därifrån – jag föddes i juni 1952 – passerar jag alla de övriga Malmömiljöer som gjort mig till den jag är. Det handlar både om förorter som Lorensborg, Lindängen, Nydala och Bellevuegården, och om centrala stadsmiljöer som Gamla Väster, Sevedsplan och Dalaplan. Det handlar om skolgång och arbetsplatser, butiker såväl som fabriker. Och som en röd tråd genom boken går berättelsen om en liten påg som vid sju års ålder förälskad sig i en av klassens flickor och som trånade efter henne fram till skolavslutningen i nionde klass då deras vägar för alltid skildes. Också det är en Malmöberättelse.

Morden på IKEA, några lärdomar

$
0
0
Foto: Astrid Nydahl
Finns det några viktiga lärdomar av vad som publicerades och vad som förtegs efter IKEA-morden? Ja, det finns flera olika aspekter. För det första var etablerade och stora mediaföretag, både i pressen och i radio/tv så tysta att det öppnade för spekulationer. När TT efter många om och men valde att säga att de två misstänkta var eritreaner från ett flyktingboende i Arboga-trakten, så bifogade de en varning till sina abonnenter och sade att de manuellt kunde ta bort den informationen från telegrammet.

Hur och varför den svenska kvinnan och hennes son knivmördats förteg man. Därmed öppnade man självklart för spekulationer. Sedan en bild tagen av en IKEA-kund började cirkulera på nätet tilltog dessa. Jag gick själv i fällan. Tyckte mig ha studerat bilden tillräckligt för att våga säga att kvinnans huvud skilts från kroppen. Att jag skrev detta i bloggen var förstås ett oförlåtligt fel, en förhastad handling grundad på vaga fakta och på en djup misstro mot etablerade mediaföretag.

Jag tog förstås bort den bloggtexten när jag på onsdagsmorgonen förstod att sakförhållandena inte stämde med spekulationerna. Men jag bidrog till skadan, det förstod jag av det extremt stora antalet läsare som kom till bloggen i det akuta skedet. Jag ber om ursäkt för min korkade publicering. Ändå insisterar jag på att den kom sig av att vi lever i ett medialt klimat där mörkandet är regel och sakupplysningen undantag. Vi har sett det så många gånger att vi befinner oss i konstant misstro.


Nästa gång en dramatisk händelse av IKEA-mordens karaktär äger rum kommer jag att tiga till dess jag verkligen har full kontroll på fakta. Det är en viktig lärdom. En annan lärdom borde helt andra människor dra av det inträffade: tystnad och/eller aktiv mörkning leder alltid till spekulationer, och det finns metoder att undvika det.

Tredje & sista Malmöturen

$
0
0
Limhamnskrogen där vi åt lunch och lyssnade till gubbarnas underbara snack. Foto: Astrid Nydahl
Så har jag varit en tredje gång i Malmö den här sommaren och kan konstatera att det blev en överdos. Så ofta och så mycket ska man inte vistas där. Å andra sidan har besöken givit mig en hel del minnen tillbaka, från såväl barn- och ungdomsåren som från vuxenlivet som ung pappa. Dessa minnen blir berättelser i Malmö-boken, som jag fortsätter skriva på, nu den allra sista sträckan.

Flanör på Limhamn. Är det en idyll? Nja, tveksamt. Foto: Astrid Nydahl
Den tredje turen blev lite ovanlig, eftersom den också gick till Limhamn. Minnena därifrån hänger mycket ihop med pappa. Som dekoratör på Malmströms herrekipering hade han också ansvar för butiken på Järnvägsgatan på Limhamn (och ja, det heter och inte i Limhamn, de gamla hederliga uttrycken har fått sin renässans i de skånska f.d. fiskelägena).

Vandringen och bussturerna genom staden visar jag här i bildform:


Michela Marzano skriver i Le fascisme om ”grindsamhällena”, citerad av Riccardo Mazzeos i hans och Zygmunt Baumans bok På konsumtionsindustrins soptipp:

”I en globaliserad värld där alla gränser påstås ha försvunnit finns det vissa klasser av människor som kan bo, arbeta och resa inom särskilda skyddade områden, utan att någonsin behöva konfronteras med världens övriga befolkning, i synnerhet inte med dem som har det allra sämst ställt (…) Att de förskansar sig är säkerligen ett försök att övervinna sin fruktan för andra människor, men resultatet blir raka motsatsen. Långt ifrån att ge ett säkert skydd konsoliderar barriärerna olikheter, uppmuntrar till självupptagenhet och skapar ännu större fruktan – murarna ger en känsla av att fienden, farlig och namnlös, finns överallt och att alla försvarsmetoder är legitima.”

Det är ett bestickande resonemang men svårt att framföra som ett argument till de människor som likt mitt barndomskvarters invånare nu de facto känner sig tryggare.
Nya Triangeltorget, vid den underjordiska tågstationen till Köpenhamn. Foto: Astrid Nydahl
Här frestas man att klippa sig billigt. Jag nöjde mig med att blänga från andra sidan gatan. Foto: Astrid Nydahl


Här uppe i enrummaren på vinden hade pappa sin ateljé på Södra Förstadsgatan. Foto: Astrid Nydahl


Kvarteret Korpen. Då: Bo Widerberg-förknippat. Nu. Burger King utan historia. Foto: Astrid Nydahl





En av töserna i Malmö, på modernt vis. Foto: Astrid Nydahl
Möllan städas efter avslutad torghandel. Foto: Astrid Nydahl







Där barn jag lekt. Vägen förbi Mobila, ner till Folkhems-Per Albin Hanssons födelsehem heter förstås just det. Till det gamla, envånings gathuset tog pappa oss för att berätta om folkhemmet och den generationen sossar.  Foto: Astrid Nydahl




















Malmöboken, ett nytt avsnitt på gång: Lindängen och ett första frihetsförsök

$
0
0
På bussen i Malmö. Foto: Astrid Nydahl
Ur ett kapitel om Lindängen bjuder jag här på ett kort avsnitt:

***

Lindängen var ingenting vi valde. Det var helt enkelt den enda nybyggda förort där MKB kunde erbjuda en ledig tvårummare hösten 1972. Vi hamnade på trettonde våningen, en mardröm för mig som redan led av extrem höjdrädsla. Vårt bröllop firade vi i lägenheten med vänner, syskon och föräldrar. I mitt gamla pojkgäng från Lorensborg hade vi lovat varandra att den förste som gifte sig skulle kastas i havet med kläderna på. Ändå förstod jag inte vad som höll på att ske när de slet upp mig från middagsbordet. De hade fyllt badkaret med vatten och där hamnade jag. Först då kom det för mig, minnet av vad vi lovat varandra. Min klocka havererade i vattnet, och sedan jag dränkts från topp till tå bar de ut mig på balkongen och låste dörren inifrån. Det var en fasansfull händelse. Jag låg på betonggolvet, livrädd för att titta ut från den höjden. Så småningom gav de med sig och släppte in mig igen. Nu visste jag med hela min kropp att jag blivit den förste i gänget att gifta mig.

Jag ser på bilder från den lägenheten och den festen. Bakom oss syns en del av bokhyllan. Där står förstås Lenins samlade och Stalins tegelsten Leninismens problem. Där står till och med en liten gipsbyst av Stalin och jag minns att sådana såldes i bokhandeln Röda stjärnan som drevs av kfml(r).

Vår förste son föddes i maj. Vi var då fortfarande ”revolutionära” aktivister och jag ryser när jag ser vilka tavlor vi satt upp ovanför spjälsängen. Tre motiv av Lenin, tryckta i Moskva, som framställde honom som ett mellanting av tomte och helgon. Det var väl Lenins goda hand med barn som inspirerade oss – och det skriver jag med den största dos ironi jag kan uppbåda. Däremot skäms jag när jag ser vad det var för dårskap vi ägnade oss åt på 1970-talet. Fanatismen är ju uppenbar så här i efterhand. Då hade vi en annan självbild. Vi tyckte att bara vi hade förstått hur världen var hopskruvad och vi kallade det för ”politisk medvetenhet”. 

Första maj 1973. Jag längst till vänster vid Nordsjö färgfabriks standaret. Foto: privat

Tack och lov sipprade någon form av eftertanke och klokhet in och det var alldeles uppenbart hög tid att lämna den sekttillvaron. Jag tog steget in i 1980-talet utanför vänstern och jag har aldrig återvänt till den. Det jag lärde mig var att känna igen totalitära tankar och ideologier. De är kusligt lika varandra, oavsett om de kallas leninism, nazism eller islamism. De kännetecknas av pretentionen att sitta inne med hela sanningen och därtill en väg till paradiset, jordisk eller himmelsk. 1980 innebar också en annan orientering för mitt skrivande och jag kunde sakta, mycket sakta, gå på ett innehåll som innebar både inre frihet och yttre egenskaper som skilde från de ”revolutionära”. Att min djupast sett privata liv fortsatte fram i kaos och lidande är en helt annan sak, jag tror inte ens att jag då såg hur katastrofen närmade sig.


Efter trettonde våningen fick vi en trerumslägenhet i ett av låghusen, på andra våningen. Det var en stor lättnad. Men det innebar inte ett liv i frihet. Vi befann oss ännu i början av 1970-talet men jag ville bara bort därifrån. Med hjälp av ett litet lån köpte vi en lägenhet på Nydala i tron att det skulle erbjuda ett bättre liv, utan stök och dunkande grannskap. Vi begick ett stort misstag och sålde snabbt lägenheten till underpris, och därefter hamnade vi på Westregård vid Marsvinsholms slott. Där fann jag vad jag sökte: tystnad och frihet. Men den dröm vi trodde oss ha uppnått gick i kras sedan en av familjen Westregårds söner utsatt en oss närstående kvinna för ett våldtäktsförsök. Att något inte stod rätt till blev uppenbart när hennes häst, som hon ridit iväg på några timmar tidigare, kom ensam tillbaka till gården. När hela historien rullades upp slet jag in den unge ättlingen och hotade honom fysiskt om han inte berättade vad som hänt. Han valde att berätta och sedan var det bara för oss att flytta därifrån. Och så var vi tillbaka på ruta ett, i den nybyggda delen Delsjön på Bellevuegården, där vi blev första hyresgäster i en ljus och rymlig trerumslägenhet på bottenvåningen. Där skulle vi komma att leva i sex år innan vi definitivt lämnade Malmö.


En sjungande Malmöpoet född 1980

$
0
0
Jonathan Johansson. Foto från artistens hemsida.
Jag började skriva tidigt, redan i tonåren. I gänget på Lorensborg delade vi alla passionen för dikten och berättelsen. Under åren på högstadiet gjorde vi flera stencilhäften med sådant vi skrivit. Men först på färgfabriken blev mitt skrivande medvetet politiskt. Till den här boken hade jag inte tänkt skriva något alls om populärmusiken. Men så ramlar jag mest av en tillfällighet över en musiker jag inte hört talas om tidigare. Jonathan Johansson är ung, i samma ålder som mina yngsta barn och texterna på hans senaste CD Lebensraum, berättar något viktigt inte minst om Malmö. Hans ord är uppenbarligen levda, in i märgen levda.

Jag hittar en intervju med honom i Skånska Dagbladet 15 augusti 2015 inför ett uppträdande på Malmöfestivalen:

” ’Av alla helveten på jorden, av alla helveten som finns, vill inte komma från nån annanstans’ sjunger du. Hade du sjungit så om du kommit från någon annan stad?
– Det är klart jag inte hade. Det finns många enkla anledningar till det, det finns ingen annan stad i Sverige som är så hudflängd i media som Malmö. Hipsters älskar Malmö, de har ju egentligen ingen aning, alla andra är rädda för Malmö. Jag lekte med den föreställningen.
– Det var fan inte lätt att växa upp i Malmö, så det bottnar i mig själv.”

Det spelar inte så stor roll var man bor efter det. Johansson bor i Stockholm men det är mycket tydligt att det är Malmö han bär med sig, som en erfarenhet och som en rot, men också som ett sår. Ur sången citerar jag:

”Utanför Emporia
står två sjuka elefanter
min syster släpar blöjor
släpar barn
parkeringen är större
än en fotbollsplan

Av alla helveten på jorden av alla helveten som finns
Vill inte komma från någon annanstans

Från Stadion hördes alla vrål
ut till Limhamn
ut till Rosengård
och Ibrahimovic såg
regnbågarna över Pildammarna
jag är säker

Låt dom förbanna låt dom prata
dom mumlar djävla apa
på festivalen
fick jag blickar av Salimah
Betlehemsstjärnan
hon lyste över hela Nydala”

Det här är verkligen en text som autentiskt och trovärdigt fångar något av det postmoderna Malmös stämningar och känslor. I sista versen möter vi poliserna som inne i piketen, när de inte trodde att någon hörde vad de sa, vräkte ur sig sitt förakt för den ungdomsmobb som terroriserade Rosengård: ”dom mumlar djävla apa”. Och allra sist är det förstås en palestinsk flicka han får blickar av, hennes stjärna från Betlehem lyste över förorten Nydala. Att Zlatan är med kunde tolkas som en överlastad kliché, men så blir det inte när författaren talar ur egen livserfarenhet. Och hur det än är vill han inte komma från något annat helvete än Malmö!




Nordsjöfabriken, interiörer och personer från vardagen på jobb

$
0
0
Är det något jag minns särskilt starkt och med stor ömhet så är det arbetskamraterna på färgfabriken. Ett okvalificerat jobb på en sådan fabrik kunde i princip vem som helst få. Det innebar bland annat att människor som förlorat andra och bättre jobb hamnade där, men också att många unga människor som saknade utbildning dominerade arbetsstyrkan. I en kategori för sig själv fanns invandrarna. De kom från Jugoslavien, Grekland och Turkiet, så gott som allihopa. Vi var inte särskilt medvetna om vad det innebar att vara ”jugge” som de kallades där och då. Först i och med mitt engagemang i och kring Albanien växte sig starkare, växte också medvetenheten om de förödande etniska motsättningar i Titos sydslaviska federation. I den fanns serber, kroater, albaner, slovener, montenegriner, bosnier, judar, zigenare, turkar och andra. Albanerna i den delvis självstyrande autonoma provinsen Kosovo styrdes i praktiken av den serbiska minoriteten, och det var statsmakten i Belgrad som drev på serbisk inflyttning tillprovinsen. När Tito dog upplöste de jugoslaviska kommunisterna också Kosovos status som autonom provins och därmed flyttades också – den lilla och formella – makten helt från Prishtinë / Pristina till Belgrad. Dessa motsättningar förstod vi inte så mycket av, däremot blev vi vittnen till våldsamma gräl juggarna emellan i rökrummen.

För det mesta var stämningen mellan oss arbetskamrater mycket god. Vi arbetade i blandade arbetslag och varje morgon fick man av basen veta vem man skulle dela maskin med. Jag jobbade lika bra med Polski, Maffia eller någon annan av invandrarna, som jag jobbade med de svenska grabbarna. Något vi ofta skrattade åt i rökrummet var de grova skämten om invandrarna – nej, inte åt skämten i sig utan när de personer som alltför ofta drog dem ställdes till svars av någon av de invandrade arbetskamraterna. Då lydde argumentet från skämtarna nästan alltid: ”Men det gäller inte dig!” 

Invandrare i allmänhet - i alla fall om de inte var fysiskt närvarande - kunde man förtala, men de egna arbetskamraterna tillhörde oftast en alldeles särskild, oantastbar, kategori. Så det vi skrattade åt var i själva verket människors dumhet. Men det fanns greker som sa ifrån och betackade sig. Trots dessa pinsamheter på rasterna påverkade det sällan stämningen inne i produktionshallarna. Det var bara två äldre män – bröder för övrigt – som sa nej till att arbeta med invandrarna. Men basen lät dem hållas efter de två jobbade så bra tillsammans. De fick leva i sin värld, att de fnyste åt oss spelade ingen roll.

Inne på den avdelning där epoxi-färgpulvret tillverkades arbetade jag en period. Avdelningen var känd för sina faror. Epoxi är ett bindemedel som man idag använder i färg för härdande system. Sådana ”tvåkomponentfärger” används bland annat vid målning av båtar. Det pulver vi tillverkade på 1970-talet skulle användas för bilar, och om jag förstod processen rätt så sprutades detta pulver på plåten samtidigt som något slags elektrisk process härdade färgen. Den processen var jag förstås aldrig i kontakt med, så den ter sig så här fyrtio år senare mindre viktig. Vad som däremot är viktigt är det faktum att vi som tillverkade det här färgpulvret och tappade det i plastpåsar nedsänkta i rektangulära papperslådor stod dag ut och dag in i detta gråa, finkorniga damm. Vi var skyldiga att använda andningsmask, och det gjorde vi förstås också, men vi frågade oss ofta vad dammet kunde leda till.

Min arbetsplats var annars för det mesta en vanlig tappningsavdelning för alkydfärg. Varje tappningsstation var flyttbar och helt enkelt ställd på en lastpall som man lätt kunde dra från ett ställe till ett annat. Maskinen bestod av en våg och en tappningsfunktion. Den senare kopplades med slang till undersidan av den stora färgcistern där den färdigblandade, flytande färgen fanns. Man tappade i de för ändamålet valda burkarna, som kunde variera från små 2,5 liters till mycket stora, jag vill minnas att de rymde 20 liter som mest. Två personer arbetade vid varje plats. En skötte tappning och vikt, den andre satte på lock som trycktes till med tryckluft och därefter flyttade burken till den vagn som stod bakom oss. När vagnen var full drogs den fram och en ny kördes fram. När hela färgcisternen tömts, det kunde ta allt ifrån några timmar till en hel arbetsdag, kopplades vagnarna samman och man ringde efter en truckförare som hämtade hela den sammanlänkade vagnkedjan för transport till en lagerbyggnad. Det hela var förstås ett mycket enahanda och monotont arbete. Som allt löpande band-arbete var det en fråga om att arbeta med samma rutiner varje dag och komma upp i maximal hastighet. Vi arbetade med ett gruppackord, så hela avdelningens lön berodde i slutänden på att alla gjorde sitt bästa. Där fanns alltså piskan inbyggd i själva systemet och alla visste villkoren.

De där åren som fabriksarbetare var i hög grad bestämmande för mig. Av ackordsarbetet lärde jag mig att livet inte alltid har de allra vackraste dagarna att erbjuda. Men jag skulle inte vilja ha varit utan den erfarenheten och kunskapen. Den har funnits med hela livet som ett perspektiv, som en jämförelse med vad allt det andra varit värt. Friheten fanns inte. Det som gällde var att arbeta ihop en månadslön som täckte den lilla familjens utgifter. Märkvärdigare än så var det inte.

  

Skredet - när började det, och hur?

$
0
0
Foto: Astrid Nydahl
Sommaren är vår bästa tid. Också tiden då vi kanske tydligare än annars visar vem vi är. Män är klädda som pojkar. Kvinnor är klädda som flickor. De som försöker vara "unika" tatuerar sina kroppar blågröna, de som tar ytterligare ett steg har skruvar i naveln, tungan, öronen...

Ska jag göra en lista på plaggen? Jag nöjer mig med sportkepsen, kortbyxorna, gympaskorna. Jag nöjer mig med bilden som följde med oss hem från Malmö, som ett spöke, som en "trash" bortom allt man trodde var möjligt. Man behöver inte läsa Pasolini eller Bauman för att se hur idealen ser ut - eller varför de gör det.

Se dig inte om i vrede. Se dig om, se att du är unik om du avstår. Istället för vreden mobiliserar jag äcklet, vantrivseln och distanseringen. Jag lever i en parallell värld. 

Jag avstår och låser med dubbla lås. Och där, bakom dörren, vrider jag mig som masken på kroken för att frigöra mig från äcklet, för att överleva i en tid då själva livet ser ut som ett groteskt skämt i den konsumistiska era som sätter prislappar och varumärken också på det som borde vara det djupast mänskliga. 


Ur rättskrivningshäftet och uppsatshäftet

$
0
0
I Slottsparken, en favoritplats i min barndom.
Av en tillfällighet hittar jag en bunt gamla skriv- och räknehäften från småskolan. Det gör att jag blir sittande. Länge. Tar fram ett som jag ser har teckningar. Jag hade ett favoritmotiv som barn. Det var Fred Flinta. Han var nog tacksam att teckna.

På häftets framsida står: ”Rättskrivning. Thomas Nydahl, klass 2 b”. Mitt inne i häftet hittar jag en av mina berättelser. Det finns fler av dem i just det här häftet, men jag fastnar för rubriken Utfärd till Falsterbo:

”Jo det var kl. 8.15 och vi kom till Falsterbo kl. 9.00. Och när vi körde dit så regnade det, och vi badade hela dagen. Och lärare Karud fotograferade oss, och det var en sand-ö mitt på de djupa, och när Mats och Göran och jag var nere och badade tog Leo och Håkan våra byxor och gömde de, och min klocka som låg i högra bakfickan. Vi spionerade på Monica, Anki, Gunvor, Anita, Blixt, och Nina. Och förresten grävde vi ner Håkan i sanden. Och jag åt popcorn. Och sen åt jag min mat, och så var det tid och åka hem. Kl. 14.45 var vi hemma.”

Efter denna berättelse, skriven med blyertspenna över tre sidor, hade lärarinnan skrivit Bra! Jag var alltid särskilt glad över hennes utropstecken. Men det som jag framför allt lägger märke till är att så många av den korta textens meningar börjar med ordet Och.

Teckningen till texten föreställer en blå buss. Och i texten står det "ÅK ALLTID med linjebuss".


En annan jag öppnar har etiketten ”Uppsats. Thomas, klass 3 b”. Nu var jag nio år gammal och med i Svenska Missionsförbundets scoutkår SMU. Efter ett läger skrev jag, sedan jag berättat om ett biobesök med två barndomsvänner i Mina roligaste dagar under sportlovet:


”Sen kom det roligaste. Fredagen den 23 feb. skulle S.M.U. scouterna på läger. Jag var med i scouterna så jag fick följa med. Klockan halv 4 åkte vi och var där klockan 6. Vi hade nattorientering. Två pojkar på lägret hade gått ut i skogen och lagt sig med ett täcke över huvet och en smörgås i munnen och sa: ’Gå bort’. Och vi somnade 4 på natten. Och vaknade 6 på morgonen.”


Så sakligt skildrat var det. Men jag minns fortfarande att jag var livrädd där i skogen.




Murar, staket och "skyddade" liv

$
0
0
Terrorledaren Usama bin Ladins bostad: höga murar med taggtråd högst upp för att skydda själva huset.
Helena Edlund skriver i nättidskriften Det goda samhället 15 augusti 2015 en text som får mig att tänka på begreppet Gated Community och vilken klang det har hos oss:

”När en afghan ska bygga ett hus, så skaffar han först ett stycke mark att bygga huset på. Sedan bygger han en gigantisk mur runt hela tomten. När muren är klar, kröns den med en ansenlig mängd taggtråd. Som en törnekrona. En massiv port av järn monteras för att säkerställa att ingen tar sig in olovandes. Först därefter byggs själva huset – om det finns några pengar kvar att bygga för.”

En liknande typ av försvarsmur runt det egna hemmet har jag själv sett i Albanien. Där vände man också husets helt fönsterfria gavel ut mot gatan, redan det kan ses som en skyddande mur. Man berättade där att det var en mycket ålderdomlig tradition som framför allt skyddade familjen från blodshämndens fasor. I 1970-talets Albanien sade man sig ha fått bukt med denna eviga mordmaskin, men frågan är om den nu är tillbaka med full kraft i de två albanska nationerna Albanien och Kosova. Edlund tillfogar också en intressant detalj som kan kasta ljus över varför man bygger på det här sättet:

”Lägg därtill att det ses som en självklarhet att varje afghansk man äger vapen, och det är lätt hänt för en besökare att associera ett afghanskt hem med en försvarsanläggning. Om man frågar afghanska kvinnorättsorganisationer så tjänar murarna, taggtråden och de massiva portarna dubbla syften. Hemmet är både fort och fängelse. Det håller objudna gäster ute och familjens kvinnor inne.”




Seved börjar kameraövervakas

$
0
0
Så har Länsstyrelsen äntligen gett polismyndigheten tillstånd att kameraövervaka Sevedsplan i Malmö. Ändå kan jag inte låta bli att undra om polisen inte redan har en omfattande kunskap om vilka de kriminella i området är. Behöver de gripas på bar gärning? Hur förhåller man sig till spaning och telefonavlyssning?

Skånskan skriver att polisen får sätt upp fyra övervakningskameror i området och att tillståndet varar i två år. Länsstyrelsen börjar med att resonera om att sådan övervakning "innebär ett allvarligt intrång i enskildas personliga integritet". Men så säger de, att polismyndighetens lämnat "uppgifter om brottsutsatthet och hotbild" och att man därför funnit att "övervakningsintresset i det här fallet väger över integritetsintressena". Övervakningen kommer att ske dygnet runt på Rasmusgatan, Jespersgatan, Sofiagatan, samt Jespersgatan, Köpmansgatan och Mogensgatan.

Det första som slår mig är att de falang- och gänganslutna på Seved nu kunnat läsa var kamerorna ska finnas. De är väl inte dummare än att de flyttar sina kriminella affärer till andra hörn och gatustumpar på Seved och så kan polisen kika på gatubilder som för det mesta är folktomma och saknar all spänning.

I Storbritannien, där man sedan många år använder kameraövervakning för att stävja brottsligheten, har man också gjort utvärderingar:
"I de 20 studier där effektstorleken kunde beräknas, visade det sig att kameraövervakning ledde till en (enligt forskarna ej signifikant, dvs statistiskt säkerställt) minskning av brottsligheten i stadskärnor och stora tätorter. Den viktade medeleffektstorleken ger en oddskvot på 1,08, vilken motsvarar en minskning med 7 procent i försöksområdet jämfört med kontrollområdet. När de 20 studierna delades upp per land visade det sig att effekten är något högre i de 15 brittiska studierna. I Doncaster, Storbritannien där det installerades 63 kameror i stadskärnan 1998, sjönk det totala antalet brott från 5 832 till 4 591. Det innebär 21,3 procent i genomsnitt varje månad. I försöksområdet ökade denna siffra från 1 789 till 2 002, vilket motsvarar 11,9 procent."
De redovisade siffrorna kommer från Securityuser.com som också skriver:
"De flesta studierna som metaanalysen bygger på är gjorda i Storbritannien, 34 av 41. När de sammanvägda resultaten från metaanalysen delades upp per land visade det sig, enligt forskarna, att kameraövervakning för att förhindra brott var mer effektivt i Storbritannien. Där hade kamera-övervakning en signifikant önskvärd effekt på brottsligheten, med en totalt 19-procentig minskning av antalet anmälda brott."
Jag har inte den kunskap som krävs för att analysera siffrorna som ges, men nog får jag intrycket att kamerorna bidrar till att minska brottsligheten. Å andra sidan har jag inga som helst illusioner om sambandet mellan de "mångkulturella" områdena och de etniska enklaverna och den brottslighet vi här talar om: narkotika, alkohol, vapen och trafficking som de främsta "näringsgrenarna" för de maffialiknande sammanslutningar vi i Malmö brukar höra talas om som "falanger" vilka strider mot varandra om marknaderna, med skjutvapen och det senaste året också i allt högre grad med handgranater. Hade jag på minsta sätt varit beroende av min barndoms Seved för boende eller arbete skulle jag tagit emot Länsstyrelsens beslut med entusiasm. Ett försök kan aldrig skada.


Förunderliga varelser i vardagen

$
0
0
Foto: Astrid Nydahl
Igår skrev jag mer än vanligt (det kan ni se i bloggposterna nedan). Idag tisdag vill jag inte säga mer än nödvändigt i textform. Jag visar er bara denna oidentifierade insekt som satte sig så lustigt att tomrummet mellan två brädor på vårt minimala picknick-bord ser ut som en gigantisk avgrund. Där satt den, obekymrad och utan att bry sig om att vi flyttade koppar och annat. Den gjorde oss sällskap vid sjön där de starka vindarna fick allt utom den att röra sig.


Malmö: mer om relationen mellan brottslighet och rädsla

$
0
0
Hållplatsreklam i Malmö. Foto:A. Nydahl
I en tidigare bloggtext resonerade jag kring inhägnaden av min barndoms kvarter på Lorensborg och jag avslutade med dessa rader: 

"På Lorensborg verkar det som om man funnit en metod. Fungerar den kan man väl bara gratulera de boende. Fungerar den inte kan man kanske dra andra slutsatser. Själv är jag övertygad om att plåster och bandage i långa loppet är verkningslösa på en kropp som är döende."

Idag kommer en ny liten anmärkning i ämnet:

Man kan säga att Zygmunt Bauman i en annan av sina essäer är inne på den tanken. Han resonerar utifrån antagandet att vår existentiella ångest triggas av den stora mediala uppmärksamhet som brottsligheten får, och att vi i vår jakt på trygghet och säkerhet i själva verket uppnår det motsatta. I essän Farhågor på drift i Flytande rädsla (översättning av Eva Backelin) skriver han:

”Medan personlig säkerhet har blivit ett stort, kanske det största försäljningsargumentet i strategierna vid marknadsföringen av konsumtionsvaror, har skyddet för lag och ordning, som alltmer snävats in till en garanti om personlig säkerhet, blivit ett stort, kanske det största försäljningsargumentet i politiska manifest och valkampanjer – medan hot mot den personliga säkerheten har upphöjts till rangen av en stor, kanske den största tillgången i den massmediala konkurrensen och ytterligare ökat framgången i både de kommersiella och politiska användningarna av rädsla.”

Kvarteret Korpen. Foto: A. Nydahl
Längre fram i essän citerar han Loïe Wacquants arbete Punir les pauvres och skriver att författaren säger att koncentrationen av uppmärksamhet ligger på:
”återfallsförbrytare, påträngande tiggare, kringflackande flyktingar, invandrare som ska utvisas, gatuprostituerade och andra socialt utstötta som skräpar ned gatorna i storstäderna till obehag för ’anständigt folk’. I den andan iscensätts striden mot brottsligheten som ett ’kittlande byråkratiskt-medialt skådespel.’”
Bauman invänder att det vore dumt, för att inte säga vansinnigt, att förneka realiteten i brottsligheten. Men, tillägger han:
Triangeltorget. Foto: A. Nydahl
”poängen är att brottslighetens relativa tyngd, i likhet med andra föremål för allmänhetens uppmärksamhet, tenderar att mätas efter omfattningen och intensiteten i den publicitet som ägnas den snarare än efter dess egen beskaffenhet”.  
Detta är en resonemang som man gärna vill stöta bort, av det enkla skälet att iakttagelsen av den faktiska brottsligheten är det som leder fram till de allmänna slutsatserna. Baumans invändning är att vår iakttagelse alltid är grundad på den mediala uppmärksamheten. Han ägnar Joseph Epsteins Celebrity culture några funderingar, då denne skrivit att 
”mycket av modern ryktbarhet tycks vara resultatet av omsorgsfull marknadsföring.”
Man får anta att Bauman ser "kändisarnas" såväl som brottslingarnas ryktbarhet ur samma perspektiv. Medial uppmärksamhet handlar det förvisso om i båda fallen.

”Och i striden mellan åsikter är det den största mediala styrkan som ger bästa chansen att vinna” avslutar han.

Uppdatering. Med anledning av Lars-Eriks kommentar vill jag göra detta tillägg:
Kan man då av detta dra slutsatsen att Bauman och andra menar att brottsligheten de facto mest är en löpsedelsangelägenhet och att vår rädsla för brottslingarna, särskilt de som utför personrån och på annat sätt fysiskt och psykiskt skadar sina offer, mest är en ”rädsla för rädslan”. Slarvigt läst kan man uppfatta det så. Vi är idag allt för bekanta med den brottslighet som inte minst Malmö har problem med. Den innebär ett aktivt och frekvent användande av våld och detta våld kan drabba vem som helst. Vi vet att också inbrotten och stölderna uppfattas som ett våldsamt övergrepp hos den drabbade. Jag vet det av egen erfarenhet. Och ju fler som är inne och klampar i den personliga, privata sfären, desto större blir känslan av otrygghet och därmed en intensifierad rädsla. Jag skulle inte komma på tanken att bagatellisera brottslighetens effekter. Jag är varken kriminolog eller socialarbetare. I mina minnen och återbesök försöker jag berätta om Malmö som den hårt utsatta och av brottsligheten präglade staden. Därför finns det inte bara observationer utan också mycket smärta i det jag skriver.



Att se Sveriges kuriösa politiska klimat med andras ögon är nyttigt

$
0
0
De två mord som utfördes på IKEA har i allra högsta grad påverkat det svenska samhället. Jag är inte ensam om att säga att morden gick rakt in i våra hjärtan, tankar och ökat vår oro. Det som hände tedde sig först så orimligt att det kunde ha skett i en drömd eller påhittad värld. Men så är Sverige också en nation som i hög grad och under mycket lång tid förlitat sig på sagor, drömmar och orealistiska och ogenomförbara projekt. Under tisdagskvällen hade BBC ett program som diskuterade europeiskt flyktingmottagande, och i klara siffror framstod där Sverige som extremt. Men det jag ville visa här är en ledare ur danska morgontidningen Jyllandsposten. Där kommenterar man IKEA-mordens efterbörd:
Samme dag, som en 36-årig asylsøger fra Eritrea forleden myrdede to tilfældige svenskere i Ikea i Västerås med en kniv fra butikkens køkkenafdeling, blev det i ramme alvor diskuteret i Sveriges Radio P1, om ikke beige plastre er ”diskriminerende” og ”racistiske” mod nysvenskere med mørkere hud. Og da morderens etnicitet samtidig blev kendt på de sociale medier, rykkede svensk politi ud med bekræftelsen af, at den mistænkte var fra Eritrea – for at forhindre ”onde kræfter” i at spekulere i ulykken. Bortset fra, at det ikke var en ulykke, men et mord på en mor og hendes voksne søn. Ikea-butikken kvitterede med et skilt ved indgangen, hvorpå der stod: »Lukket på grund af teknisk fejl.«
Nog har vi pratat om det här hemma: dubbelmordet som karaktäriseras av IKEA-butiken med en lögn kallad "tekniskt fel" och som så att säga åtgärdas med att butiken slutar sälja knivar! Den typen av agerande visar på en omfattande och djupgående social okunskap och en tro på att häxkonster är viktigare än konkreta handlingar vars innebörd möjligen kan utgöra ett skydd mot sådana mord i framtiden. IKEA-strategin är lika "svensk" som Billy-hyllan.

Den så kallade "plåsterdebatten" tänker jag inte ens diskutera. Så infantil trodde inte ens jag att den svenska offentligheten kunde bli. Efter IKEA-morden måste vi alla förstå att det inte finns någon bortre gräns, varken för de övergrepp som sker mot oss eller för de fantastiska förklaringar som presenteras i massmedia. Sista ordet till Jyllandsposten:
Det kan være svært at se, hvem der egentlig er de gode og onde i nutidens Sverige. Årtiers socialdemokratisme og kulturliberalisme har opbygget et moralsk imperium, som er i færd med at kollapse, og nye stemmer udfordrer status quo, selv i dele af den etablerede presse. Det er nyt: at centrum ikke længere holder, at landet bliver stadig mere delt, opdelt, kløvet i blokke. Svenskernes sikkerhed afhænger i høj grad af, om de kan løse problemerne politisk. Hvis ikke, bliver løsningerne anti-politiske, dvs. voldelige og blodige. Når magten ikke længere kan legitimere sig, står samfund altid i fare for at ende i vold.  

Vi är där redan. Våldet sköljer över oss dagligen.



Kapa egna rottrådar

$
0
0
Foto: Astrid Nydahl
Kan man kapa sig själv vid rötterna och ympa sig någon helt annanstans, med helt andra människor och andra rötter?

När jag ser tillbaka på mina föräldrar tänker jag den tanken. När jag ser tillbaka på den familj jag själv skapade tänker jag den utifrån en annan synvinkel. Arvet och det självskapade är inte samma sak, ändå förväntas vi betrakta det nuvarande och det kommande som grenar på samma träd och med samma rotsystem. Är det så?

Jag går ner i Seved. I Lorensborg. I Lindängen och Bellevuegården. Jag gör bilder av rottrådarna. Jag färglägger dem. Lyckliga barndomstrådar blir röda. Olyckliga uppväxtdagar blir lila. Egen familj blir först röd, lycklig som barndomens rottrådar, men sedan alltmer skrikigt gröna, som den galla man kan få upp i sin egen hals. Varför? Därför att det gallfärgade står för mina egna misslyckanden och tillkortakommanden.

Sådana rottrådar ville jag kapa mig själv vid. Jag ville göra om, börja från början, ta ett djupt andetag och tala med en annan röst. Inte heller det lyckades.

Simone Weil talade om ”att slå rot”. Jag har under stora delar av mitt liv bejakat roten som förutsättningen för liv. Utan rot blir vi antingen manipulerade eller frivilliga offer – för politikens alla skojare, för konsumismen, för det lättköpta och hedonistiska.


Men om jag ändå vill kapa den rot som höll mig fast i den dödsdans jag trädde in i som tonåring? Då måste jag fatta det radikala beslutet. Man kan inte skriva om sitt liv. Man kan inte leva det ännu en gång. Och man kan aldrig, som det heter ”skaffa sig en lycklig barndom” sent i livet. Vad man däremot kan göra är att se ondskan rakt i ögonen, hantera den, vrida den bort från sig själv, kapa den om den tillhör rotsystemet. Det är ingen anklagelse mot någon, allra minst mot mina föräldrar. Det är förutsättningen för en självuppgörelse. Och det är något helt annat.


Malmöboken utkommer i höst. Förhandsbeställ redan nu till lägre pris

$
0
0
Staty på Lorensborg. Foto: Astrid Nydahl
Och här namnet på statyn och konstnären. Den stod där hela min barndom utanför tandläkarens klinik.
Nu närmar sig min Malmöbok sin fullbordan. Den kommer att publiceras i höst. Vill ni redan nu reservera ett exemplar så får ni boken till förhandspriset 250 kronor. Den kommer sedan att kosta mer, eftersom det blir en tjock bok som kommer att kosta en hel del att trycka. Boken får samma format och utseende som Black Country, boken om engelska West Midlands jag utgav 2012. Men nu är jag bokstavligt talat på mammas gata, det Malmö där jag föddes 1952, i det svenska folkhemmet. Skicka mig en rad på thomas.nydahl@gmail.com med namn och adress, så antecknar jag din beställning och återkommer till dig när det blir dags att betala. Vänligen till er alla, Thomas
*
Thomas Nydahl

Ett barn är fött på

Sevedsplan

Självbiografiska berättelser, reflektioner
och fragment om barndom och liv i Malmö

”Grubbla på frågan vem som har strukit hemort ur vårt ordförråd (…) Avstånd från människorna, händelserna och tingen gör att en plats inte ägnar sig för drömmar. En stad blir allt mindre hemort ju fler tionde våningar den får.”

(Ur Guntram Vespers Norr om kärleken, söder om hatet, svensk översättning av Eva Liljegren 1982)

"Den som lever till ålderdomen dör i en värld som har blivit honom främmande."

(Ur Peter Lutherssons Förlorare Noteringar om 1800-talets etos)

"Forna tiders gamla människor var mindre olyckliga och isolerade än de som lever i dag. Dröjde de sig kvar länge här på jorden hade de förlorat sina vänner, men i övrigt hade få saker förändrats runtomkring dem. De blev främlingar för ungdomen, dock inte för samhället. I våra dagar har en eftersläntrare inte bara fått se människorna dö utan också idéerna: levnadsregler, seder, smak, nöjen, sorger, känslor, ingenting liknar det han känt. Han är av en annan ras i människosläktet inom vilket han avslutar sina dagar."

François-René de Chateaubriand, Mémoires d’outre-tombe (översättning av Ervin Rosenberg)

Med mamma och broder på Rasmusgatan, Seved 1955


Det är förstås svårt att beskriva en tjock bok. Så därför kan ni här läsa bokens förord som kanske ger en liten bild av den:

Hur fånga en barndom och en stad? Jag har i denna bok valt att lägga pussel med fristående texter. Det är alltså inte fråga om kapitel i en roman. Varje text står för sig själv, men liksom ett lagt pussel ger en hel bild är det min förhoppning att dessa texter färdiglästa ger en bild av barndomen, växandet in i vuxenlivet, Malmö som stad, kultur och politik under dessa drygt sextio år. Utöver att vara fristående texter kan de också överlappa varandra, i och med att jag berättar om samma personer, platser och sammanhang mer än en gång i boken. Det finns ingen tids- eller ämnesmässig kronologi. Den har jag undvikit, inte för att förbrylla vid läsningen, utan för att jag just betraktar berättelserna som bitar i ett pussel.


Sent 50-tal på Lorensborg

Malmö är unikt i många avseenden. Såväl historiskt som nutida har staden varit en självklar magnet i den region som varit dansk, är svensk men framför allt är skånsk till sitt kynne och sin grundläggande identitet. Men det unika är också dess problem. Få nordeuropeiska städer har en så stor andel invandrare som Malmö. Och jag syftar då sannerligen inte på att där bor många danskar. Malmö har allt sedan den stora arbetskraftsinvandringen under 1960- och 1970-talen haft detta drag. Den tidens jugoslaver, greker och turkar arbetade framför allt i industrin, på varvet och andra arbetsplatser som krävde många friska och starka armar, men inte nödvändigtvis utbildning och erfarenhet. Många av den tidens invandrare var bondbarn från de nämnda nationerna. Sedan 1980-talet – inte minst med den stora flykten från de palestinska samhällena i Syrien, Jordanien, Gaza och Libanon - och framåt har en helt annan sorts invandring blivit Malmös. I och med Balkankrigen på 1990-talet kom en mycket stor grupp flyktingar, de flesta från Bosnien. Och de krig som sedan kommit att prägla den muslimska världen, inte minst sedan den så kallade ”arabiska våren” har också fungerat som en spegelbild i Malmö. Irakier, syrier och många minoritetsfolk som drabbats hårt av inbördeskrigen, har blivit allt större folkgrupper i staden.

Tidigt 60-tal på Stadiongatan 53 B

Detta är en självklar beståndsdel av min berättelse om Malmö. Men det är inte för det en bok som specifikt handlar om invandringen till Malmö. Det är en bok som speglar mina upplevelser och erfarenheter sedan jag såg dagens ljus på Sevedsplan. Det är därför en i högsta grad subjektiv bok som bär det självbiografiska stoffets prägel.

Jag har egentligen följt väldigt enkla principer för detta arbete: att vara trogen mina minnen, att inte sopa under mattan sådant som kan störa känsliga själar, och att i varje detalj också leva upp till vad jag lovade mig själv för mer än 35 år sedan: att stå det totalitära emot, oavsett om det klär sig i politiska eller religiösa dräkter, och att frihetligt ta mig an det som både präglar, plågar och sedan många årtionden är kännetecknande för Malmö.

Men det övergripande målet för mig är att skildra staden utifrån en erfarenhet som sträcker sig från födelse- och barndomsåren på Rasmusgatan, denna idag så ökända och laddade adress i ett område, Seved, där kriminaliteten skapar rubrikerna och dit ingen i onödan beger sig. På vägen därifrån – jag föddes i juni 1952 – passerar jag alla de övriga Malmömiljöer som gjort mig till den jag är. Det handlar både om förorter som Lorensborg, Lindängen, Nydala och Bellevuegården, och om centrala stadsmiljöer som Gamla Väster, Sevedsplan och Dalaplan. Det handlar om skolgång och arbetsplatser, butiker såväl som fabriker. Och som en röd tråd genom boken går berättelsen om en liten påg som vid sju års ålder förälskad sig i en av klassens flickor och som trånade efter henne fram till skolavslutningen i nionde klass då deras vägar för alltid skildes. Också det är en Malmöberättelse.




Könsstympning och diskussioner kring den på Malmövis

$
0
0
Foto: Thomas Nydahl
Det finns två minoriteter i Malmö som delar traditionen med manlig omskärelse: judarna och muslimerna. Den har jag inga synpunkter på. Vad jag vill säga några ord om i den skånska kontexten är det faktum att grov könsstympning av kvinnor förmodligen pågår i vissa folkgrupper trots att de sedan länge lämnat hemlandet och kommit till Malmö.

I Som Gud skapade oss. Förhållningssätt till kvinnlig omskärelse bland somalier i Malmö, publicerad av Socialstyrelsen i september 2000 och skriven av Sara Johnsdotter, Aje Carlbom, Asha Omar Geesdiir och Ali Elmi kan vi läsa oss till större kunskap. Studien är unik då den är resultatet av två svenska forskares samarbete med två somalier, vilket underlättat intervjuerna med såväl somaliska män som kvinnor. En av studiens frågor formulerades så här: Vilken in- ställning till olika typer av kvinnlig omskärelse har de somalier som lämnat hemlandet? Den andra frågan handlade om alternativa strategier som kan användas ”för att tillmötesgå samma intressen som man tidigare gjorde genom den faraoniska omskärelsen?”
Jag koncentrerar mig här på den första frågan, eftersom den sätter fingret just på hur somalier boende i Malmö hanterar detta arv. Författarna säger: ”Alla personer som intervjuats (utom en), inräknat både kvinnor och män, visade sig sålunda vara motståndare till infibulation och hade bestämt sig för att upphöra med praktiken i Sverige.” Då kan man alltså dra slutsatsen att det inte sker någon omskärelse i Malmö? Nej, det tror jag inte. Det handlar ju om den allra grövsta formen av omskärelse (faraonisk). Så det finns förstås andra än infibulation.
Upplysningsvis hämtar jag detta ur studiens inledning:
”I hela Sverige bor det drygt 16 000 personer med somalisk bakgrund, varav mellan två tusen och tre tusen flickor är i den ålder då de är i riskzonen för att ett ingrepp skulle kunna ske. En mycket stor majoritet av dessa är födda i Sverige och med stor sannolik- het känner deras föräldrar till att sedvänjan är kriminaliserad i Sverige. Dessa föräldrar befinner sig således i ett spänningsfält mellan å ena sidan det svenska samhällets normer och värderingar kring sexualitet och dess syn på omskärelse som ett brott; och å andra sidan den somaliska gruppens sociala förväntningar på att en ung ogift kvinna ska vara oskuld och synen på den traditionella omskärelsen och infibulationen som ett påtagligt bevis för detta.”
I studien berättas om somaliska kvinnor och deras första möte med den svenska sjukvården. En kvinna säger:
”Första gången jag var på läkarbesök i Sverige glömmer jag aldrig. När läkaren, en kvinnlig läkare, kom fram till mig och tittade blev hon bestört. Hon bara gapade och frågade: vad har hänt med dig? Jag var gravid i åttonde månaden, men hade inte fått möjlighet att besöka läkare tidigare. Jag blev chockad av läkarens reaktion. Tänkte att nu är det något fel på mig. Jag förstod inte att läkaren reagerade över infibulationen. Jag trodde att det var något fel på mig och min graviditet. Jag fick en sten på mitt hjärta. Innan läkaren ens talat med mig om vad hon reagerade över, kallade hon in flera stycken andra. Jag kunde inte andas, jag kunde inte prata. Sedan frågade jag henne vad det var. Då undrade hon vad som hänt därnere, om jag blivit opererad eller så. Efter ett tag för- stod jag att hon menade min omskärelse.”
En tradition bland somalier här tycks nu vara att genomföra en så kallade ”sunna-omskärelse” på sina döttrar. Den innebär en form av ”prickning med liten blodsutgjutelse”, vilket konkret innebär att man inte skär bort clitoris.
En av kvinnorna som intervjuades i studien hävdade att faraonisk omskärelse var bra därför att de  gav mödrarna makt över sina döttrar. Men egentligen förespråkade hon något annat: det bästa är att återvända till Somalia, ”faran med att stanna kvar i Sverige är att flickorna blir försvenskade och kanske sover över hos pojkvänner med allt vad detta skulle kunna innebära i sexuellt avseende. En av konsekvenserna med att flickor försvenskades var risken för utomäktenskapliga graviditeter.”
Hon verkar också mycket upprörd över den svenska reaktionen på könsstympningen: "Somalier är dumma om de slutar att omskära döttrarna. Dom bara accepterar svensk lag. Det är inte deras [somaliernas] lag. Dom accepterar det svenska istället för att acceptera sin egen tradition. Om det är svårt att omskära i Sverige kan man åka till Somalia eller något annat afrikanskt land och genomföra det. Varför ska Sverige stoppa omskärelse? Vi kommer från ett annat land, med annan tradition.”
I mina ögon ger den här kvinnan i själva verket uttryck för något av det mest problematiska i dagens etniska enklaver. Om man inte anpassar sig till den nya landets seder, traditioner och lagar utan väljer att leva på Seved, i Rosengård eller på Lindängen, som om dessa malmöförorter vore små Minisomalia, då finns det aldrig en chans att framtiden skulle erbjuda något annat än den brutalaste segregation. Svenskar brukar anklagas för att vara motståndare till integrationen. Men jag tror att det ofta är precis tvärtom: invandrargrupper som den somaliska vill ha så lite som möjligt med Sverige och svenskarna att göra. De har funnit en fysiskt angenäm plats på jorden där de försäkras bostad, mat på bordet, sociala förmåner, men de vill helst lämnas ifred med allt det som den här kvinnan kallar ”ett annat land” där också de mest primitiva sedvänjor är en den av vardagen.
Men, säger en annan kvinna, om man verkligen återvänder med en dotter som inte är omskuren på det gamla, barbariska sättet får man alla emot sig: ”Om jag åker tillbaka till Somalia kommer vi att omskära... vem ska gifta sig med henne annars? Om jag åker hem, så kommer min mamma och mormor att säga ’Hon är inte omskuren. Nej, vi måste få det gjort!’ Så det blir nog så.”
Vilken är då den somaliske mannens roll i det hela? Någon hävdar att det är kvinnorna som driver på för omskärelse, andra säger att det är männen. En kvinna säger till författarna att män tycker om infibulation, ”dom är stolta över att ha hittat en kvinna som är oskuld”. Men flera kvinnor har här i Sverige valt att söka hjälp på sjukhus för att få sin igensydda vagina öppnad istället för att ”mannen penetrerar den” (i avsikt att på så sätt tränga in i den och erfara ”större sexuell njutning”.
Socialantropologen Aud Talle (citerad i den svenska avhandlingen) skriver:  ”Genomträngandet av den infibulerade kvinnan i samband med äktenskap är nämligen dels ett uttryck för mannens kontroll över sin kvinna och hennes avkomma, men även ett bevis på hans manlighet och mod. [-- -] Om de inte kan forcera infibulationen med sin egen penis, skall de vara tillräckligt modiga för att tillgripa kniven. Dolken och penis är båda symboler för manlighet och dominans över kvinnan” (1987:51).
Här kan vi utan överdrift konstatera att vi lär oss något om en av flera beståndsdelar av denna barbariska sed, utifrån mannens perspektiv.
Bland Malmös somalier finns det en man som förespråkar metoden: ”Enligt min uppfattning så tycker jag att man kan ta bort den del av klitoris som sticker ut. Jag har sett kvinnor både med och utan klitoris och jag tyckte mest om kvinnan som är omskuren. Där den utstickande delen av klitoris är borta men resten är inne. Det blir jämnt och fint. Det blir vackert." När jag läser detta kan jag inte låta bli att associera till pedofilen som föredrar ett hårlöst flickebarns sköte. Det är kanske inte pedofili, men det ger en bild av ett manligt tänkande som är djupt stötande.
Om man som muslim verkligen tror på sin Allah, hur kan man då tillåta sig att skära sönder och sy igen hans kvinnoskapelse? Det perspektivet är för mig det allra svåraste att förstå. Dessa somaliska män måste ändå omedvetet tycka att deras egna handlingar står över den gud de säger sig tro på. De har i alla fall tagit sig rätten att argumentera för en sed som för all framtid förstör kvinnans liv. Just därför finns det skäl att avrunda med att citera en annan av männen i avhandlingen. Han blir mycket upprörd när han hör att det finns män som av sexuella skäl vill ha faraoniskt omskurna kvinnor blev mycket upprörd:
"Bullshit, säger jag. Det är sjukt! Det här är ett problem som alla känner till. Alla män som överhuvudtaget tänker gifta sig med en kvinna som är faraoniskt omskuren vet vilket helvete de står inför. Det finns män som får psykiska problem av det här eftersom de blir skadade. Det finns knappt någonstans att komma in. Hela tiden måste han kämpa för att göra hålet större. Att prata om njutning... det är inte ens i närheten av njutning. Det är tortyr. Det är ingenting annat än ett helvete. Många som flyttat till städerna och konfronteras med det här problemet väljer att gå till sjukhuset och ber att de skall öppna för dem. Om det är en njutning, varför håller de inte fast vid att mannen skall öppna kvinnan med sin penis?"
Med läsningen av denna skrift förstår man att det finns en djup klyfta mellan somaliska män och kvinnor, också i Malmö-exil. Detta ämne är så sexuellt laddat att de knappast har ett könsöverskridande forum för diskussion. Därför är mannens ansvar oerhört stort. Kan den somaliske mannen argumentera mot dessa barbariska handlingar kanske han bidrar till att undergräva deras auktoritet. I exil finns förstås bättre förutsättningar än i Somalia. Men varför det skulle vara en svensk fråga att lösa är kanske svårt att förstå. Somalierna som bor i Malmö och övriga Sverige borde rimligen ha ett större intresse av att bygga upp sitt land på nytt, men så länge islamisterna terroriserar och ödelägger det är det kanske också en illusion att tro att det skulle vara möjligt på kort sikt. Den tid som möjligen finner en lösning ligger långt bortom de närmaste generationerna. Ändå hävdar jag bestämt att den måste äga rum i Somalia. Inte i Malmö. Ty en förändring i Malmö präglar bara en exil-kultur och inte roten till barbariet.
  

Det kallas inte korruption, det som sker i Malmö

$
0
0
Lorensborg, Malmö. Foto: A.Nydahl
I en sensationell artikel på Expressens kultursida, från den 8 augusti 2015, hävdar artikelförfattaren Johanna Karlsson att det i Malmö finns kriminella strukturer som fattar avgörande beslut om så viktiga ärenden som migration och brottslighet. Hon berättar om anställda vid Migrationsverket i Malmö som tagit betalt för att bevilja uppehållstillstånd. När det hamnar i rätten kräver ett vittne hundratusen kronor plus ett svenskt medborgarskap för att han alls ska berätta vad han vet.

Karlsson kommenterar på ett sätt som är unikt i svensk press:  
Det kallas inte korruption, det som sker i Malmö. Det kallas utanförskap, skuggsamhälle, parallellvärld. Varje gång vi säger så tänker vi på fattigdom, inte rikedom, men parallellvärld betyder också just tillgång - inte brist - på pengar, makt och kontakter. Det betyder att någon lyckats ta sig upp och nu sätter sig över andra. Offren är dubbla. De som rent konkret betalar den korrumperande makten men också de som lever kvar i den andra världen och inte får del av korruptionens genvägar.”
Här ser vi just den brutala uppriktighet som borde prägla fler journalisters arbete, inte minst när de ska granska den svarta ekonomins och korruptionens utbredning i de etniska enklaver som lever parallellt med det svenska samhället. Inte minst i Malmö.

Karlsson misstror de svenska debattörerna. De som gormar om klass och ”utanförskap” varje gång en granat briserar eller en människa i den ena eller andra falangen skjuts. Hon skriver:
”Det är bara det att i korruptionen som allmänt tillstånd finns inget entydigt samhälle att angripa, varken för kommunpolitiker eller eventuella konsumtionskampanjer. Korruption skapar sina egna maktcentrum, egna klassklyftor, egna marknader. Om vi bryter ned det i små delfrågor, vilka har då mest makt i Malmö? Vem kan bestämma vilka tonåringar som har kontanter och inte den här Malmösommaren? Vem har makt över informationen, vem vet vilken granat som bara var ett skrämseltrick och vilken vi bör frukta på riktigt? Och vem bestämmer över liv och död? Till vem ber vi om nåd?”
Hon sätter här fingret på kriminalitetens egen värld, den som överallt annars kallas maffia men som i Malmö fått absolution hos den goda medelklassen, vars liv sällan eller aldrig påverkas av vendettorna.

Utifrån egna erfarenheter visar hon att en kriminella människa kan nå avsevärd framgång om den enda juridiskt giltiga makten ifrågasätts och eroderar. När staten och dess lokala företrädare börjar retirera tar kriminella gäng minst ett steg framåt för att etablera sin makt. Karlsson:
 ”I protokoll från muthärvan på Malmös migrationsverk vecklar en korruption ut sig som går djupare än snabba affärer. Det är handläggare som upptäcker skotthål på sina balkongdörrar och misstänker kolleger hon deltagit i gråzonsaffärer med. Det är företrädare för skånska lågprisarbetsplatser som gör upp om vilka som ska ta sig an vilka asylsökande praktikanter och vilka betalande kontraktsjägare med siktet på arbetstillstånd. Och det är medarbetaren på förvaret som sparar ett foto på den avvisade mannen för att erbjuda honom till olika senioranställda på Migrationsverket. Han behöver inte ragga länge. En blivande enhetschef tackar ja och hämtar öppet tillbaka den avvisande sekunden efter att hennes myndighet hållit honom inlåst, för ett mycket kort äktenskap, och ett pass. Inte ens myndighetsutövarna själva tror alltså på myndighetsutövning så som de tror på att inlåsta vänder sig till myndighetspersonalen som privatpersoner och på det mest intima sätt ber om nåd. Samtidigt som de rent faktiskt arbetar på Migrationsverket gör de sig till vandrande privata migrationsverk. Enmansmyndigheter med rätt att avgöra vem de känner för att bifalla just i dag. Kanske efter att ha ryckts med av ett fotografi.”
 Det som här berättas hör inte till sagornas värld. Det är Malmö 2015. Det är Aftonlandet som öppnat sina portar för en hel stad, för ett helt land.





Viewing all 5266 articles
Browse latest View live